Små vitlöks-timjan och basilika baguetter




Ingredienser:

50 gram jäst
5 dl. mjölk
1 msk honung
färsk hackad timjan och basilika
7 dl. spelt/grahams mjöl
ca. 3 dl. vetemjöl

-

innan du gräddar dem, pensla med pressade vitlökar, vatten och olja

strö på havssalt


Rosé- och Rödvinssås A la Jessika

Rosé- och Rödvinssås

1 gul lök
2-3 vitlöks klyftor
nötkött i täningar
ca 1 dl. rödvin
2-5 dl. vatten
2 dl. matlagnings grädde
1 buljongtärning
1 tsk. nymalen rosépeppar
2-3 lagerblad
1-2 tsk chilisås
paprikapulver
tomatpuré

Plommon-blom



Smörgåstårtan från pappas jobb!


Bilder från årets första kanot-tur i ån
















Kanoten

Före :





Efter :




Smörgåsar x2






Grönt!


Skink- och spenatomelett!




En lätt snabb och god middag!

Ingredienser

3 ägg
0,5 dl. mjölk
skinka
färsk spenat
salt o peppar
färsk timjan och (citron)basilika
ost

Tillbehör: Sallad

Lördags lunchen - Revbensspjäll, hasselbackspotatis och rabarberpaj med marräng täcke





Sallad


Beautiful



Häggblommor, sommarens bästa doft!


Morsdag!

Morsdags tårta med hallonmousse

Botten:

4 äggvitor
1 dl. socker
2-3 dl. mandelspån
1 msk potatismjöl
lite bakpulver

- Vispa äggvitorna

- Blanda resten av ingredienserna, och vänd sedan ner vitorna i blandningen

- Bred ut på plåt till två hjärtan

- Grädda i ugnen, i ca. 175 grader tills de fått gyllen brun färg

- Låt sedan kallna på plåten

Hallonmousse:

1-2 äggvitor

2 dl. vispgrädde
2 msk. florsocker

2 dl. hallon
rörsocker

- Koka upp hallon, med lite rörsocker och sila dem så du får en frö fri sås, låt svalna

- Vispa äggvitorna till hårt skum, vispa också grädden och florsockret till hårt skumm

-  Rör ner hallonen i grädden och vänd sedan försiktigt ner äggvitorna

-

- Lägg upp en av bottnarna på ett tårtfat, och bre ut hallonmuossen

- Lägg sedan på den andra bottnen, och toppa tårtan med hallon, grädde och färgglatt strössel!










Bevingad hjärt frukost

Fixade en lite lyxigare frukost imorse nu när det nu ändå är fredag och helg!

Mysli
linfrökross
kokos
hackad mandel
goji bär
russin
mjölk
hjärtat = äppel
vingarna = päron


Smoothie

Efter ett kvällsträningspass så passar en smoothie alldeles utmärkt! Här kommer ett recept som man kan varieras oändligt.

Smoothie 1 st.

1 dl. naturell yoghurt
1 dl. mjölk
frukt eller bär
några matskedar 4-kornsflingor

- Mixa alla ingredienserna
- Toppa med kokosflarn eller havregryn


Ur växthuset

Nu har vi köpt färdigt uppdrivna kryddväxter bl.a, citronbasilika, timjan och citronmeliss. Dessutom inhandlade mamma och jag massor av olika fröpåsar med blommor, perenner, bönor, olika sallader och kryddor. Nu får vi bara hoppas på varmare väder så att säsongen får komma igång på riktigt!






Middag

Palsternacksmos (potatismos med palsternacka)
Rökt sik
Sallad

Kyckling sås



Middag/Lunch

KYCKLINGSÅS MED SMETANA OCH PAPRIKA

- Fräs en halv lök och en halv paprika i olja i en stekpanna på spisen

- Tillsätt kyckling filé i strimlor, och stek dem tills de är genomstekta

- Krydda med salt, curry, citronpeppar och paprikapulver

- Strö på ca 1-2 msk mjöl och häll sedan på 1 dl vatten, och tillsätt en stor klick smetana

- Tillsätt färsk eller frusen persilja, rör om, och klart!

Servera med ris och sallad

Köksdag i skolan


 

Jag gjorde förrätten i våran 3 trerätters meny i tisdags.

Förätten var en toast, gjord på fullkornsbröd som var rostat i ugnen med olja och havssalt, och sedan gratinerad i ugenen med rödbetor, valnötter, fårost och olja



Huvudrätten - bestod av lammkotletter (utav ett lamm som vi styckade på förmiddagen), ungsrostade rotsaker, rödvinssås och palsternacks pureé

Och allting blev verkligen jättegott och lyckat! Jag har fått en helt annan syn på lamm- och fårkött nu och längtar riktigt på att få äta det igen, det är så gott när köttet är mört och välkryddat med vitlök, dragon och timjan, mmm..
Men eftersom vi inte gör lamm- eller fårkött hemma så särskilt ofta och inte heller händer det sig att man får det iskolan så då kan det nog dröja till nästa gång. Fast det kan man ju ändra på! Fårkött är nog något som jag i framtiden kommer att satsa mera på, delvis som omväxling men framför allt för smakens skull!

Och till efterrätt blev det - Chokladpannacotta, citronfromage samt en äppelkompott!







Vegetariskt

Här om dagen så slog tanken mig riktigt, att tänk hur mycket kött vi egentligen äter. Vi kan äta kött i olika former till frukost, lunch, middag och kanske också till mellanmålen.
Så då passade jag på och gjorde en vegetarisk middag den kvällen. Här kommer recepten:


Morots/Palsternacks biffar

4 morötter
½ palsternacka
2 ägg
salt
peppar
paprika pulver
chilisås

olja och smör till stekning

- Riv morötterna och palsternackan

- Vispa upp äggen och tillsätt de rivna rotsakerna

- Krydda, och stek sedan som biffar på medelvärme i stekpanna.


Sesam Falafel

en burk kikärter
1 ägg
ca. 2 msk vetemjöl
2 vitlöks klyftor
salt, peppar, grillkrydda, curry och chili lime krydda

sesam
olja och smör till stekning

- Mixa all ingredienser i matberedare

- Forma sedan degen i passligt stora bitar och rulla sedan i sesam

- Stek dem på medelvärme tills de blir gyllen bruna. ( Låt inte sesamfröna brännas vid )



Servera med en klick gräddfil, chilisås, ny malen peppar och en grönsallad med nötter eller pumpafrön!

Ny potatis!


Frukt