Påsk kaffe hos farmor och farfar







Påskmiddag nr 2



Fårstek, hasselbacks potatis, sallad och en otoligt god sås utav skyn!

Påskmiddag





Helstekt broiler, curry-ris + currysås, mangosallad och en remouladsås


Glad Påsk!


Påskgodis


Onsdagens middag



400 g maletkött
½ hackad lök
olja
grillkrydda
paprikapulver
köttfärskrydda
1 tärning grönsaksbuljong
chilisås + ketchup/tomatpuré
morötter, broccoli o majs
2 msk mjöl
vatten
2 msk creme fresh

Kvällsmums!


Melon, äppel och mandarin

Lyxig Söndags lunch!



Kryddat griskött inlindat med bacon-skivor samt en trattkantarell sås

Ungsrostade grönsaker, i detta fall: Potatis, morötter och palsternacka
Grönsallad toppad med keso


Nytt

Nya skor till våren




Spring skor




Frukost!



Naturell yoghurt med ett täcke av hemlagad mysli, nektarin, kiwi, russin, kokos spån och linfrökross

Sköna sommar-bilder från ifjol!

Sommar sol och bad, vad härligt det är på sommaren!

Sallad, persilja och dill rader i vårt lilla växthus





Min lilla sötis ..


Blomma


Fjärilar


Harsyra



Kanot paddling


Tidiga cykletyrer i skogen på morgonen

" Guldbaggen "



Midsommarnatten





Blommor




.. och en bild av mej själv som Emma har tagit!




Dagens efterrätt!

Idag var vi tillbaka på Yrkesskolan igen. Vi hade en tre rätters meny, med bl. annat lösoppa, kyckling + risotto och till efterrätt hade vi en hallon-mousse med vitchoklad. Här kommer en bild på moussen, ursäktar skärpan!


Catering på skolan

Här kommer bilder fårn cateringen förra torsdagen
(Alla bilder från skolan är tagna med telefon kameran)

Dukade bord






Efterrätten bestod av citron marrängrulle




Alla hjärtans dag

En bild från skolan när Malin och jag gjorde vändags-bakelser åt ca 210 personer!




50 års kalas!

Gräddtårta med jordgubbs- och vaniljfyllning


Smörgåstårtor





Små smörgåstårts bakelser, glutenfria


Mums!


Vår








Påsk


Valnöts bröd!


Ingredienser:

50 g. färsk jäst
4,5 dl. mjölk
2 msk. olja
1 dl. krossat bovete
1 tsk. salt
2 dl. rågmjöl
0,5 dl. pumpafrön
1 dl. valnötter
3 dl. grahams mjöl
2-3 dl. vetemjöl

Gör såhär:
- Sula ner jästen i en bakbunke. Värm mjölken till 37 grader, och blanda ut med jästen.
- Tillsätt oljan, bovetet och saltet.
- Tillsätt sedan pumpafröna och grovt hackade valnötter.
- Knåda sedan ner mjölet.

- Låt jäsa i ca. 1 timme
- Baka ut, och dekorera med en fläta, valnötter och pumpafrön.
- Låt jäsa på plåten i ca. halv timme innan du gräddar brödet.
- Pensla med vatten och grädda brödet i ugenen på ca. 150-175 grader, i 20-25 minuter.


Enkel Pasha!


Här kommer ett recept på en"fusk" pasha kan man nästan säga. Som passar alldeles perfekt nu till påsken!


Ingredienser:

2 dl. grädde
2 dl. Turkisk yoghurt

florsocker
riven choklad
russin

Gör såhär:

- Vispa grädden tillsammans med florsocker

- Blanda med Turkisk yoghurt

- Blanda ner russin och riven choklad enligt eget tycke och smak!

Dekorera med:

Persikor, vindruvor, färgglatt strössel och riven choklad


Olika maträtter från resan!

Den här maten blev vi bjudna på när vi besökte ett s.k "ekologiskt center".
Det är ris och kyckling som är blandat med grönsaker som serverades såhär i runda kulor, samt en härlig grönsallad till och som avslutning riven ost på toppen. Supersmarrigt!





Så här såg skolmaten ut som vi åt på en skola. Man kunde välja mellan två till tre olika maträtter, men vi tog den här allihopa.
Morötter till sallad, potatis, biff av nötkött och en sås med grönsaker.




Pizza - med salami, brie ost, paprika och majs!



Såhär såg maten ut som vi fick på en restaurang i Prag.
När vi hade väntat som längst och äntligen fick ut maten så upptäckte vi att kyckligen var rosa inuti och vi trodde att den var rå, så vi skickade ut den igen. Men när vi sedan fick ut den igen så visade det sig att det var rökt kyckling och att det var därför den var rosa. Allt skall man nu lära som turist också..



Bilder från ett annat Café i Humpolec

En bakelse som de påstod var ganska känd i Tjeckien var den här ..



En varm choklad dryck av mörk choklad ..



Samma choklad dryck fanns också med vitchoklad ..



Kaffe drink ..



Glass i stora lass, stämmer verkligen in på den här bilden ..



Crepes, fyllda med glass, frukt samt grädde på toppen ..


Bilder från ett Café i Humpolec, Tjeckien




Tjeckien

Tänkte jag skulle ta och visa några bilder från Tjeckien resan ifjol. Resan gjordes i samband med ett projekt inom skolan och vi var en grupp på 5 elever och 2 lärare som åkte i väg dit.
Nu har det snart gått ett helt år sedan och jag längtar verkligen tillbaka dit, speciellt nu i tanke på det gråa vädret.

Utsikt över havet

 























Flygplans mat

På planet till och från Tjeckien ifjol!



Risotto - bröd - te - godis



Köttbullar - potatismos - gröna ärter - bröd - godis

Bröllopstårta - i annan variant!


I fjol årets bröllops yra som vi hade så råkade faktiskt mina föräldrar också ha bröllopsdag. Så jag överraskade dem med en tårta!
Det blev en mörk kladdkaka som kallnat och varvas med med äkta hemgjord klass. Pricken över ”iet” blir mera glass, och jordgubbar!


Ingredienser till kakan:
100 gram smör eller margarin
ungefär 9 stycken bitar mörk choklad, 70%
3 ägg
1 dl. fruktsocker
2 dl. speltmjöl/dinkelmjöl
2 msk. kakao

+ olja och ströbröd till att pensla formen!

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Smält smör och tillsätt sedan chokladen, rör om tills den smält. Blanda sedan alla torra ingredienserna, tillsätt sedan i ägg blandningen tillsammans med det smälta smöret och chokladen. Blanda till en jämn smet. Smöra en form och häll i smeten.
Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter, beroende på formens storlek och ugnens värme. Men tänk dock på att du skall kunna dela kakan i två lager, ta därför en ganska liten form så att kakan blir ganska tjock. Kontrollera med jämna mellanrum så att den är kladdig inuti.
Låt svalna. Börja sedan med glassen.

ingredienser till glassen:

1 dl. grädde
1 ägg
1 dl. creme fresh
0,5 dl. fruktsocker
1 tks. vaniljpulver

+ jordgubbar och florsocker att dekorera med!

Vispa grädden. Dela sedan på ägget. Vispa äggulan vit och porös så att du kan vända på bunken utan att något trillar ur. Vispa sedan äggulan tillsammans med sockret. Blanda ner i grädden. Tillsätt creme fresh och vaniljpulvret. Blanda till sist ned äggvitan mycket försiktigt, så att så mycket luft som möjligt finns kvar.

Skär kladdkakan i två lager. Lägg på glassen på första lagret spara lite, sätt sedan på andra lagret och dekorera ut glassen i prickar som du sedan kan sätta jordgubbarna i.
Sätt in kakan i frysen, låt den stå i ungefär 1 timma. Så att glassen åtminstone har stelnat, men inte så att den har blivit sten hård heller.
En kraftig, kladdig och kall kladdkaka!


Sallader x2

Kyckling sallad!

Salladsmix, avocado, tomat, skinka, gurka, paprika, tärningar av kycklingbröst, ost och peppar



Skinksallad!

Rökt skinka, kall kokt potatis, avocado, äppel, paprika, grynost (keso) toppat med dill och persilja


Gogreen

Gogreen produkterna är enkla att använda och är bra när man vill äta något som går snabbt att laga, ialla fall "ready to serve" produkterna. Här är några som jag brukar använda mig av!




Helg mys!



Helgen firades med mörk choklad - mums!


Söndag 10.4 Våren är här!


Minnen från Stockholm

Drottningholm







Picknickmaten på båten från Drottningholm bestod av Festis, köttbullar samt smörgåsar!


Min kära syster, och i bakgrunden syns Operakällaren



På promenad längs kajen.

Nötter




Skördebild från i höstas


Vanligt rågbröd

Nästan allt bröd som jag äter är hemlagat. Delvis för att det är gott och färskt och delvis för att det inte inehåller en massa konserveringsmedel och massa onödigt socker. Och dessutom så får jag ju själv välja ingredienser!
Här är ett recept på rågbröd som räcker åt hela familjen i flera dagar.
Det är ett enkelt recept som jag rekommenderar åt dig som tröttnat på köpt rågbröd och istället vill göra ett eget och bröd!

Ingredienser:

50 gram jäst
5 dl. mjölk + 2 dl. vatten
1,5 tsk. salt
1-1½ tsk. brödkrydda ( I detta fall använde jag malen pomerans, fänkål och anis.)
½ dl. brödsirap
8 dl. rågmjöl
4 dl. vetemjöl special

Gör så här:

- Smula ner jästen i en bunke.

- Värm mjölken och vattnet fingervarmt i mikron eller på spisen. Häll sedan över jästen.

- Tillsätt salt, brödkrydda och brödsirapen.

- Börja sedan med att blanda ner mjölet. Knåda till en smidig deg.

- Låt jäsa i en halv till en timme.

- När det har jäst klart, arbetar du degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och börja forma till två bröd.

- Ta ut ett hål i mitten med fingret, så blir inget till spill. Nagga med gaffel och låt dem sedan stå och jäsa 15-20 minuter underbakduk.

- Sätt ugnen på 175 grader och grädda dem i cirka 20-25 minuter.

- Klart!


Råg kakor

Inspirationen till att baka bröd varierar. Ibland är man sugen på lite ljusare och knaprigare bröd och vill baka ett sådant bröd. Eller ibland så är man kanske sugen på ett lite mjukare och mörkare bröd och bestämmer sig för att baka ett sådant bröd. Ni förstår hur jag menar.

Vill du prova på ett enkelt recept som jag med nästan all säkerhet kan garantera att du kommer att lyckas med.
Ugnsvarma bröd med smör på, då kan de nästan inte bli bättre. Lukten av nybakat rågbröd som sprider sig i hela huset.



Ingredienser:

6 dl mjölk
25 gram färsk jäst
1 tsk salt
1 msk brödsirap
1-2 tsk pomerans
1 tsk hjorthornssalt
4 dl rågmjöl
ca. 8-10  dl. Fullkorns dinkelmjöl eller speltmjöl
+ vetemjöl till utbakning

Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med saltet. Tillsätt mjölken och blanda ner sirapen och pomeransen. Blanda sedan ner rågmjölet, och fortsätt därefter med dinkel- eller speltmjölet.
Blanda allt till en smidig, med ändå till en ganska kladdig deg. Låt degen sedan jäsa i ungefär 1 timme.

Strö ut vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i två bitar. Knåda båda delarna med mjöl tills du får en smidig deg.
Kavla ut ena halvan av degen till ett ca 2-3 cm tjock täcke. Tryck sedan ut runda kakor med hjälp av en skål, en form eller med en pepparkaksform. Gör likadant med resten av deg halvan.
Placera ut kakorna på plåten med jämna mellanrum och nagga dem efteråt. Sätt på ugnen på 175-200 grader. Låt kakorna jäsa medan ugnen blir varm.
Pensla vatten på kakorna innan du lägger in dem i ugnen. Grädda därefter kakorna i cirka 15-20 minuter, beroende på deras storlek.


Mysli



LYXA TILL DIN MYSLI MED - jordgubbar, bananchips, vindruvor, russin, kokos och mandel



MYSLI med hallon, blåbär och kokos på toppen



MYSLI med äppel, russin, kokos och solrosfrön



MYSLI med naturell yoghurt, persika, russin och linfrökross

Min favorit mysli!

Det här är ett recept på min favorit bas mysli. Den är enkel att göra och man kan anpassa och variera den till mycket!

Ingredienser:

4 dl. 4-kornsflingor
2 dl. havregryn
2 dl. 3-kornskli

1 dl. vatten
4 msk. olja (oliv-, solros-, avocado- eller rypsolja.)

- Blanda alla ingredienserna

- Bered ut på en ungsplåt och ställ in i ugnen på 150 grader i ca. 5-10 minuter.

- Lämna kvar att torka i eftervärmen tills den är alldeles torr


Havreplättar med honung!


Ingredienser:

6 dl. mjölk
2 ägg
1 dl. 4-kornsflingor
1 dl. havregryn
1 tsk. salt
1 tsk. bakpulver
1 rejäl tsk. med honung
1 dl. grahamsmjöl
1 dl. potatismjöl
1-2 dl. vetemjöl

Använd smör till stekningen. Servera med färska bär och lönnsirap eller honung!


Jordgubbskaka


Ingredienser:

100 gram. smör/margarin
1 ägg
2 tsk. rå socker
1 dl. 4 kornsflingor
1 dl. havregryn
1 dl. vetemjöl/grahamsmjöl ifall degen känns lös

jordgubbar

Tryck ut i en kakform med löstagbara kanter. Spara cirka 0,5 dl. av degen. Blanda ut med ytterligare lite havregryn, mjöl och rå socker.
Skär jordgubbar på tvären. Placera ut dem över hela pajens yta. Avsluta med smul blandningen, över jordgubbarna.

Grädda i ugnen i cirka 15-20 minuter på 200 grader.

Servera kall eller varm, med en klick creme fresh på!


Picknickbröd


Mumsiga tillbehör



Hasselnötter - Kokosspån - Russin
Gojibär - Mandel - Pumpafrön