Bröllopstårta - i annan variant!
I fjol årets bröllops yra som vi hade så råkade faktiskt mina föräldrar också ha bröllopsdag. Så jag överraskade dem med en tårta!
Det blev en mörk kladdkaka som kallnat och varvas med med äkta hemgjord klass. Pricken över ”iet” blir mera glass, och jordgubbar!
Ingredienser till kakan:
100 gram smör eller margarin
ungefär 9 stycken bitar mörk choklad, 70%
3 ägg
1 dl. fruktsocker
2 dl. speltmjöl/dinkelmjöl
2 msk. kakao
+ olja och ströbröd till att pensla formen!
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Smält smör och tillsätt sedan chokladen, rör om tills den smält. Blanda sedan alla torra ingredienserna, tillsätt sedan i ägg blandningen tillsammans med det smälta smöret och chokladen. Blanda till en jämn smet. Smöra en form och häll i smeten.
Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter, beroende på formens storlek och ugnens värme. Men tänk dock på att du skall kunna dela kakan i två lager, ta därför en ganska liten form så att kakan blir ganska tjock. Kontrollera med jämna mellanrum så att den är kladdig inuti.
Låt svalna. Börja sedan med glassen.
ingredienser till glassen:
1 dl. grädde
1 ägg
1 dl. creme fresh
0,5 dl. fruktsocker
1 tks. vaniljpulver
+ jordgubbar och florsocker att dekorera med!
Vispa grädden. Dela sedan på ägget. Vispa äggulan vit och porös så att du kan vända på bunken utan att något trillar ur. Vispa sedan äggulan tillsammans med sockret. Blanda ner i grädden. Tillsätt creme fresh och vaniljpulvret. Blanda till sist ned äggvitan mycket försiktigt, så att så mycket luft som möjligt finns kvar.
Skär kladdkakan i två lager. Lägg på glassen på första lagret spara lite, sätt sedan på andra lagret och dekorera ut glassen i prickar som du sedan kan sätta jordgubbarna i.
Sätt in kakan i frysen, låt den stå i ungefär 1 timma. Så att glassen åtminstone har stelnat, men inte så att den har blivit sten hård heller.
En kraftig, kladdig och kall kladdkaka!