Vanligt rågbröd
Här är ett recept på rågbröd som räcker åt hela familjen i flera dagar.
Det är ett enkelt recept som jag rekommenderar åt dig som tröttnat på köpt rågbröd och istället vill göra ett eget och bröd!
Ingredienser:
50 gram jäst
5 dl. mjölk + 2 dl. vatten
1,5 tsk. salt
1-1½ tsk. brödkrydda ( I detta fall använde jag malen pomerans, fänkål och anis.)
½ dl. brödsirap
8 dl. rågmjöl
4 dl. vetemjöl special
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölken och vattnet fingervarmt i mikron eller på spisen. Häll sedan över jästen.
- Tillsätt salt, brödkrydda och brödsirapen.
- Börja sedan med att blanda ner mjölet. Knåda till en smidig deg.
- Låt jäsa i en halv till en timme.
- När det har jäst klart, arbetar du degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och börja forma till två bröd.
- Ta ut ett hål i mitten med fingret, så blir inget till spill. Nagga med gaffel och låt dem sedan stå och jäsa 15-20 minuter underbakduk.
- Sätt ugnen på 175 grader och grädda dem i cirka 20-25 minuter.
- Klart!