Vanligt rågbröd

Nästan allt bröd som jag äter är hemlagat. Delvis för att det är gott och färskt och delvis för att det inte inehåller en massa konserveringsmedel och massa onödigt socker. Och dessutom så får jag ju själv välja ingredienser!
Här är ett recept på rågbröd som räcker åt hela familjen i flera dagar.
Det är ett enkelt recept som jag rekommenderar åt dig som tröttnat på köpt rågbröd och istället vill göra ett eget och bröd!

Ingredienser:

50 gram jäst
5 dl. mjölk + 2 dl. vatten
1,5 tsk. salt
1-1½ tsk. brödkrydda ( I detta fall använde jag malen pomerans, fänkål och anis.)
½ dl. brödsirap
8 dl. rågmjöl
4 dl. vetemjöl special

Gör så här:

- Smula ner jästen i en bunke.

- Värm mjölken och vattnet fingervarmt i mikron eller på spisen. Häll sedan över jästen.

- Tillsätt salt, brödkrydda och brödsirapen.

- Börja sedan med att blanda ner mjölet. Knåda till en smidig deg.

- Låt jäsa i en halv till en timme.

- När det har jäst klart, arbetar du degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och börja forma till två bröd.

- Ta ut ett hål i mitten med fingret, så blir inget till spill. Nagga med gaffel och låt dem sedan stå och jäsa 15-20 minuter underbakduk.

- Sätt ugnen på 175 grader och grädda dem i cirka 20-25 minuter.

- Klart!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0