Råg kakor

Inspirationen till att baka bröd varierar. Ibland är man sugen på lite ljusare och knaprigare bröd och vill baka ett sådant bröd. Eller ibland så är man kanske sugen på ett lite mjukare och mörkare bröd och bestämmer sig för att baka ett sådant bröd. Ni förstår hur jag menar.

Vill du prova på ett enkelt recept som jag med nästan all säkerhet kan garantera att du kommer att lyckas med.
Ugnsvarma bröd med smör på, då kan de nästan inte bli bättre. Lukten av nybakat rågbröd som sprider sig i hela huset.



Ingredienser:

6 dl mjölk
25 gram färsk jäst
1 tsk salt
1 msk brödsirap
1-2 tsk pomerans
1 tsk hjorthornssalt
4 dl rågmjöl
ca. 8-10  dl. Fullkorns dinkelmjöl eller speltmjöl
+ vetemjöl till utbakning

Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med saltet. Tillsätt mjölken och blanda ner sirapen och pomeransen. Blanda sedan ner rågmjölet, och fortsätt därefter med dinkel- eller speltmjölet.
Blanda allt till en smidig, med ändå till en ganska kladdig deg. Låt degen sedan jäsa i ungefär 1 timme.

Strö ut vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i två bitar. Knåda båda delarna med mjöl tills du får en smidig deg.
Kavla ut ena halvan av degen till ett ca 2-3 cm tjock täcke. Tryck sedan ut runda kakor med hjälp av en skål, en form eller med en pepparkaksform. Gör likadant med resten av deg halvan.
Placera ut kakorna på plåten med jämna mellanrum och nagga dem efteråt. Sätt på ugnen på 175-200 grader. Låt kakorna jäsa medan ugnen blir varm.
Pensla vatten på kakorna innan du lägger in dem i ugnen. Grädda därefter kakorna i cirka 15-20 minuter, beroende på deras storlek.


Kommentarer
Postat av: Helena

De ser jättegoda ut!

2011-04-12 @ 12:08:04
URL: http://hella.webblogg.se/
Postat av: linnéa

gotttttt

2011-04-12 @ 12:08:14
URL: http://fladdermusensdragontears.blogg.se/
Postat av: Maja

mums vad gott :)

2011-04-12 @ 12:08:44
URL: http://mcaria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0